Τα ρουλεμάν ΤΙΜΚΕΝ είναι έτοιμα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της NASA στον πλανήτη Αρη με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπήρξαν ποτέ ικανές περιβαντολλογικές συνθήκες ευνοϊκές για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής.


Τα ρουλεμάν ΤΙΜΚΕΝ υποστηρίζουν κρίσιμες λειτουργίες επί του σκάφους -Curiosity - όπως  έκαναν και τα δυο προηγούμενα ρομπότ που είχαν σταλεί με αποστολή της NASA στον Αρη.


Μετά την προσέγγιση στον «Κόκκινο Πλανήτη», το Mars Rover Curiosity είναι έτοιμο να θέσει σε λειτουργία τα εργαστηριακά όργανα, ώστε να προβεί σε ανάλυση δειγμάτων από τα πετρώματα, το έδαφος και την ατμόσφαιρα.

 

Το Curiosity θα αναλύσει δεκάδες δείγματα από το έδαφος και τα πετρώματα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις προηγούμενες αποστολές. Τα όργανα που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στο Curiosity περιλαμβάνουν ανάλυση φάσματος που απαιτεί προηγμένο έλεγχο κίνησης καθώς και μια αντλία μινιατούρα. Και τα δυο θα πρέπει να συμμετέχουν με ακρίβεια στην διαδικασία συλλογής και ανάλυσης των δειγμάτων.


Ο κεντρικός άξονας του Curiosity περιστρέφεται με ρουλεμάν ΤΙΜΚΕΝ. Επιπλέον, η αντλία κενού, η οποία έχει το μέγεθος μιας μπαταρίας «D», που υποστηρίζει τον εξοπλισμό ανάλυσης, χρησιμοποιεί δυο TIMKEN miniaturebearings με εξωτερική διάμετρο 0,25" (6,25 mm.).


Το εργοστάσιο της ΤΙΜΚΕΝ στο Keene (USA) συνεργάζεται με την NASA και κατασκευάζει αυτά τα μικροσκοπικά ρουλεμάν ακριβείας.

Πηγή:  http://news.timken.com/index.php?s=12504&item=131216