Για περισσότερα από 100 χρόνια, ο οίκος TIMKEN έχει επικεντρωθεί στις διάφορες βιομηχανίες και τα τμήματα της αγοράς. Από την ίδρυσή του το 1899 έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της εξακολουθεί να είναι η επίλυση των προβλημάτων των πελατών της, όπως ακριβώς ήταν όταν ο ιδρυτής της Henry Timkenκατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα κωνικό σχεδιασμό ρουλεμάν που έκανε τη ζωή ευκολότερη για τους χειριστές φορταμαξών και τα μουλάρια τους.

Ο Henry Timken, από το St. Louis, παρατηρεί ότι τα βαρέα φορτηγά οχήματα αντιμετώπιζαν δυσκολία στις απότομες στροφές. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, σχεδίασε ένα κωνικό ρουλεμάν που θα μπορούσε να χειριστεί τόσο ακτινικά όσο και αξονικά φορτία. Υπήρξαν έτσι πολλά οφέλη για τους πελάτες. Οι εφαρμογές τους έτρεχαν πιο ομαλά, μειώνοντας έτσι τα έξοδα επισκευής και αντικατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ρουλεμάν βελτίωναν τόσο την απόδοση της άμαξας με αποτέλεσμα να χρειάζονταν λιγότερα μουλάρια για την κίνησή της. Τέλος, υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες να χαθεί στις στροφές το φορτίο με τα εμπορεύματα.

Επικεντρώθηκε πάντα στο όφελος του πελάτη και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το κωνικό ρουλεμάν θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση του προϊόντος και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Ο ίδιος και οι γιοι του, HH και William Timken, ίδρυσαν την εταιρεία The Timken Roller Bearing and Axle Company που εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Σήμερα, με $ 4.3 δισεκατομμύρια πωλήσεις το 2013 και περίπου 19.000 άτομα σε 28 χώρες, η TIMKEN κάνει τον κόσμο πιο παραγωγικό και κρατά τη βιομηχανία σε “κίνηση”.